flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася робоча зустріч з Управлінням державної міграційної служби

15 листопада 2018, 14:48

     15 листопада 2018 року в приміщенні Автозаводського районного суду м. Кременчука відбулася робоча зустріч керівника апарату Автозаводського районного суду м. Кременчука Гончаренка Дениса, заступника керівника апарату Бойко Світлани та працівників суду із начальником Автозаводського РВ у м. Кременчуці УДМС України в Полтавській області Коль Оленою та її заступником Тимченко Яною.

     Під час зустрічі обговорено проблемні питання, що виникають під час розгляду справ про встановлення факту постійного проживання на території України та нові правила виїзду дитини за кордон.

     Законом України № 2475-VІІІ, який набрав чинності 28.08.2018, внесено зміни до ст.157 Сімейного кодексу України щодо порядку виїзду дитини за кордон.

     Так, якщо дитина проживає з одним із батьків (місце проживання визначено рішенням суду або висновком органів опіки та піклування), який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною - може виїхати за кордон на строк до 1 місяця, з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей. Не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд за кордон дитини.

     Якщо дитині заборгували зі сплатою аліментів, той із батьків, з ким проживає дитина, може виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу другого з батьків. Заборгованість при цьому повинна становити понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою.

     Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом.

     Начальник відділу міграційної служби Олена Коль повідомила, що батьки, які сплачують аліменти вчасно, можуть виїхати з дитиною за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду. Для цього потрібно написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон. Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа, необхідно подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. На кордоні пред’явити нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

 

 

Прес-служба суду