flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«День відкритих дверей» 23.11.11 року

23 листопада 2011, 09:24

Нас відвідали 25 студентів 4 курсу Кременчуцького педагогічного училища ім. А.С. Макаренка разом з викладачем правознавства. Також у проведенні заходу прийняли участь випадкові відвідувачі суду.

         Ознайомлення з роботою суду розпочалося з канцелярії суду, де присутні дізналися про реєстрацію, рух документів, що надходять до суду та порядок роботи з ними в програмі ДЗС, порядок реєстрації справ різних категорій, порядок ведення обліково – статистичних карток, порядок звернення до виконання судових рішень. Керівник апарату Автозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області Мартиненко І.В. наглядно продемонструвала відвідувачам роботу ДЗС. Також у доступній для студентів формі роз’яснено порядок надання інформації, порядок звернення до суду, про що слід пам’ятати під час перебування в суді, як поводити себе під час слухання справи, які існують негативні наслідки порушення правил поведінки в суді.

         Зазначаємо, що вказаний захід нами був детально спланований з урахуванням категорії та віку відвідувачів та при його підготовці було проведено роботу щодо підбору правового матеріалу.

         Далі в залі судових засідань В.о. голови Автозаводського районного суду м.Кременчука Гафяк Віктор Михайлович розповів про історію та сучасність Автозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області. Гафяк В.М. повідомив, що завдяки адміністративному поділу міста Кременчука на райони з 16 червня 1975 року  було створено народні суди Автозаводського і Крюківського районів. Їх кадровою і матеріально-технічною базою став народний суд м.Кременчука. Штат народного суду Автозаводського району було затверджено в кількості 23 осіб, у тому числі 5 народних суддів. З  часу створення народного суду його очолювали Вірченко Степан Макарович, Лобов Анатолій Володимирович, якого удостоєно почесного звання «Заслужений юрист України» та Ященко Микола Анатолійович.

         Нині в Автозаводському районному суді м.Кременчука Полтавської області працює 13 суддів : заступник голови суду Гафяк Віктор Михайлович, Андрієць Діна Дмитрівна, Гусач Олександр Миколайович, Зємцов Віталій Володимирович, Обревко Ліна Олександрівна, Каліновська Ельвіра Іванівна, Кривич Жанна Олексіївна, Лободенко Олександр Станіславович, Нестеренко Сергій Григорович, Предоляк Олена Сергіївна, Савічев Володимир Олександрович, Середа Анатолій Васильович, Сировєтнік Тамара Іванівна, а штатна чисельність суду збільшилась до 88 працівників.

       

         Помічник судді Красницька Аліса Сергіївна розповіла студентам про місцеві загальні суди, відносно того, хто має право звернення за судовим захистом відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищається судом, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів влади в установленому порядку.

         Помічник судді Кононенко Ганна Дмитрівна розповіла студентам відносно того, що суд розглядає тільки письмові звернення, які відповідають становленій законом формі. Прийом позовних заяв, скарг, судових справ та інших документів, які безпосередньо стосуються розгляду справ, здійснюється працівниками загальної канцелярії. Кононенко Г.Д. повідомила, що судові справи розглядаються в залах судових засідань. Під час судового розгляду справи здійснюється лише повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

         Помічник судді Ковальчук Марина Миколаївна  розповіла студентам, що для того, щоб ознайомитися з матеріалами розглянутої судової справи слід звернутися із заявою до канцелярії. Для того, щоб одержати копію судового рішення по цивільній справі потрібно знати, що рішення суду або його вступна та резолютивна частини проголошуються негайно після закінчення судового розгляду і прилюдно, крім випадків, встановлених ЦПК України. Головуючий роз’яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження.

         Помічник судді Гавриш Катерина Олександрівна розповіла студентам, що усі питання організації роботи суду.

         Помічник судді Махлай Сніжана Миколаївна повідомила студентам, що Європейський суд з прав людини є міжнародним судом, що базується в Страсбурзі. Він складається з сорока семи суддів, відповідно до числа держав – членів Ради Європи, які ратифікували Конвенцію про захист прав людини та основних свобод. Судді суду засідають в особистій якості і не представляють жодної держави.

         Секретарі судових засідань, у свою чергу, наголосили, що вони перебувають в самому центрі роботи суду, занотовуючи весь хід судового процесу. І на помічників, і на секретарів лягає дуже велика відповідальність, адже у розгляді судової справи навіть технічна помилка може коштувати дуже дорого. Втім, як зазначили самі працівники, ця робота надає колосальний досвід та практичні навички.

         З радістю та гордістю відмічаємо, що такими актуальними темами сьогодення вдалось зацікавити студентів, які охоче вступали в діалог, дискутували, зокрема з питань негативної дії алкоголю та наркотиків на неповнолітніх дітей, обставин, що спонукають неповнолітніх дітей на шлях злочинності.

         Далі студенти педагогічного училища побували у кабінеті судді Обревко Ліни Олександрівни та її приймальні, де помічник судді М’ясоутова Діана Марсівна розповіла, що на них лягає дуже велика та відповідальна  робота щодо пошуку та підготовки інформації, забезпечення проведення судового засідання, виконання доручень, пов’язаних із веденням судової справи.

         У фінальній частині, за підсумками проведеного заходу Дня відкритих дверей, студенти та відвідувачі суду висловили подяку керівництву суду.